LEGO-BEELD ANDRE HAZES AL NA ZES DAGEN ONTHOOFD

Het levensgrote Lego-beeld van André Hazes dat sinds vorige week op de Dam in Amsterdam stond, is na zes dagen al vernield. Het Erpse bedrijf Dutch Deco Finish plaatste het kunstwerk van kunstenaar Streetart Frankey op de dag dat de overleden volkszanger 69 jaar zou zijn geworden. ,,Super balen.”

rachel-hazes-wil-hufterproof-lego-beeld-van-andre-hazes

Op foto’s is te zien hoe het hoofd en de hoed van het Hazes-beeld op de grond ligt – het hoofd is in tweeën gebroken. Op een filmpje is te zien hoe passanten proberen het beeld afgelopen nacht op te knappen, maar vanochtend lagen het hoofd en de hoed toch weer naast het beeld.

Remon van Zoggel, eigenaar van Dutch Deco Finish, gaat maandag nog naar Amsterdam om het beeld op te halen zodat het hersteld kan worden. ,,Toen ik het vanmorgen hoorde, dacht ik: dat meen je niet. Ik ben er echt ziek van. Gelukkig is het gemakkelijk te herstellen.”

Of het beeld dan ook weer op de Dam wordt teruggeplaatst, daar moet nog overleg over komen. ,,Het was geen permanent beeld, anders hadden we het ook van ander materiaal gemaakt. Maar alles kan kapot. Ik zag ook filmpjes van drie of vier kinderen die op dat beeld gingen zitten en dan denk ik: waarom?”

Het beeld werd vorige week geplaatst door kunstenaar Frankey, die het beeld maakte in opdracht van de ondernemersvereniging. Hij beeldde de volkszanger af in geel-zwart met zijn kenmerkende zwarte pak, zonnebril, hoed en microfoon. De Lego-versie van de zanger zit op een van de betonblokken op het plein, die aanslagen met voertuigen moeten voorkomen. Hazes geldt volgens Frankey ‘als een icoon voor Amsterdammers en is in deze speelgoedversie herkenbaar voor mensen van over de hele wereld’.

data59681383-c0ae0d

Frankey werd vanochtend wakker van appjes van vrienden die hem vertelden dat zijn beeld in stukken ligt. ,,Wat een slecht nieuws om de week mee te beginnen”, reageert hij. ,,Ik kan me haast niet voorstellen die iemand hem echt kapot wilde maken. Waarom zou je Hazes niet op de Dam willen hebben? Ik ga ervan uit dat iemand het beeld mee naar huis wilde nemen en met veel kracht aan het hoofd heeft getrokken. Dan is de nek het zwakste punt.”

De kunstenaar hoopt dat de vandaal zelf het beeld weer opknapt. ,,Anders ga ik met de winkeliersvereniging in gesprek wat we kunnen doen. Ik haal in principe nooit iets weg. Streetart blijft, wordt meegenomen of vernield, maar dit is geen fraai gezicht.”

Frankey zei bij de onthulling vorige week dat juist nu het zo rustig is vanwege de coronamaatregelen, het een goed moment was voor het beeld. ,,Een iconisch Amsterdams standbeeld, dat niet vertrekt na vier uur werken, zoals de levende standbeelden die er staan, maar rustig op z’n legosteen blijft zitten en de stad aanschouwt.”

BRON:

Brabants Dagblad: Marlies van Leeuwen en Yvonne van Beek:

Gepubliceerd door 2TTOYS

De leukste LEGO, PLAYMOBIL, COBI, SCHLEICH en IRON COMMANDER winkel van Nederland. Gevestigd in Den Bosch, maar actief over de hele wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je eigen website aan bij WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: